Profvoetballers en scheidsrechters mogen niet meer op voetbal wedden door matchfixing

by admin on 2 januari 2013

Wedden op sport is voor iedereen die van sport en van een gokje wagen houdt een leuke bezigheid. De spanning van het kijken naar een wedstrijd is groter als er geld op het spel staat en dat maakt het wedden op sport ook zo aantrekkelijk. Als het aan de KNVB ligt mogen profvoetballers en scheidsrechters straks niet meer op hun eigen sport wedden. Op dit moment is de situatie zo dat scheidsrechters en voetballers alleen op hun eigen wedstrijden geen weddenschappen mogen afsluiten. Er wordt echter nu gewerkt aan een geheel verbod voor deze groep. De KNVB is bezig met het opstellen van een reglementair verbod op wedden voor alle wedstrijden. Het is natuurlijk niet zomaar dat de KNVB besloten heeft om een dergelijke maatregel door te voeren. Het doel is namelijk om matchfixing te voorkomen.

Matchfixing

Matchfixing houdt in dat er invloed wordt uitgeoefend op bijvoorbeeld het resultaat of andere situaties van en tijdens een wedstrijd. Buiten Nederland zijn er vele gevallen bekend van matchfixing en zijn er ook al verschillende voetbalspelers aangehouden in verband met deze illegale praktijken en het wedden voor geld is hierbij dan ook een taboe. Het is niet vreemd dat er altijd lieden zijn die er illegale praktijken op na houden met betrekking tot het wedden op wedstrijden in de voetbalcompetities van verschillende landen. Wereldwijd gaan er namelijk gigantische bedragen om op jaarbasis van wel vijfhonderd miljard euro. Als er invloed uitgeoefend kan worden op wedstrijden, betekent het dat er veel geld mee verdiend kan worden en dat is aantrekkelijke voor een grote groep criminelen. Overigens hebben spelers in Nederland een meldplicht aan de KNVB als zij op welke manier worden benaderd om een wedstrijd te beïnvloeden. Een andere maatregel van de KNVB is dat de namen van scheidsrechters slechts enkele dagen voorafgaande aan de wedstrijd bekend worden gemaakt.

Wedden op sport en matchfixing

Het is maar goed dat er maatregelen worden genomen tegen matchfixing, want wie op sport wil wedden is er natuurlijk evenmin bij gebaat dat een wedstrijd beïnvloed kan worden. Bepaalde voetbalwedstrijden die voor de weddende spelers als een ‘zekerheidje’ beschouwd worden, kunnen door matchfixing een verrassende wending kennen. Daar is geen enkel iemand mee gebaat die op een normale en legale manier op sport wil wedden. Overigens zal de KNVB kijken of de te nemen maatregelen om matchfixing te voorkomen ook moet worden doorgevoerd in de amateurafdeling. Er bestaat natuurlijk altijd een mogelijkheid dat als matchfixing niet meer mogelijk is in het profvoetbal er een gang naar beneden wordt gemaakt, waarbij het amateurvoetbal geraakt zal worden. Bij de voetballende jeugd wordt er al aandacht aan besteed aan het probleem. De vertegenwoordigende internationale jeugdelftallen krijgen voor een toernooi informatie over het onderwerp. Verder krijgen scheidsrechters meer begeleiding. Door verschillende maatregelen te nemen wordt getracht om matchfixing aan te pakken, maar het blijft natuurlijk de vraag of het probleem ook daadwerkelijk uit de sport te bannen is. Het probleem beperkt zich uiteraard niet alleen tot het voetbal, zodat er wellicht ook in andere sporttakken maatregelen zullen worden genomen.

No related posts.

Previous post:

Next post: